Mingelmat gör succé på festen

Mingelmat finns i mängder av utföranden, men gemensamt för mingelmat är att det ska vara mat som det går att mingla med. Det vill säga den ska helst gå att äta med händerna och inte kladda ner dina gäster allt för mycket. Här kommer några uppslag för festen.

Mingelmat! Detta otroligt festliga och fyllda bord av olika små saker att tugga på. Mingelmat höjer stämningen på de flesta festliga tillställningar och ger alltid uppslag till samtalsämnen gästerna emellan.

Många olika teman att välja mellan

Snittar, snacks, spett, tapas, tilltugg, plockmat, dippar, röror och ost och charkbrickor. Inom området mingelmat finns inga gränser. Ett bra sätt att börja spåna kring teman för mingelmat på din fest är att tänka årstid. Är det sommar så bäddar det för många olika festliga och spännande alternativ. Mingelmat med svalkande tema. Kall gaspacho, ceviche eller en klassisk liten skagentoast. Bara fantasin sätter gränserna. Smörgåstårta som är upplag i små portioner kommer att göra vilken gäst som helst på bra humör.

Den trendiga ost och charkbrickan

Kanske har du sett trenden på instagram eller andra sociala medier med dessa stora och väl dekorerande brickor fyllda av ost, chark och vackra tillbehör. Perfekt mingelmat som nästan är som ett konstverk som definitivt kommer att imponera på dina gäster. Fyll din ost och charkbricka med olika slags ostar och kallskuret och fyll sedan på med kex, grönsaker och frukter och bär. Välj gärna vackra färger, lägg några björnbär i hörnet och fyll på med färska fikon skurna i hälften och klarröda cocktailtomater. Den här brickan kommer att bli succé bland gästerna.

Motverka kladdig mingelmat

En viktig funktion som bra mingelmat bör ha är den ska vara lättplockad, det vill säga den ska kunna ätas enkelt med händerna, utan att kladda ner dina gäster. För att din mingelmat ska uppfylla detta kriterium behöver den vara smart upplagd. Tandpetare är ett mycket bra klassiskt redskap som hjälper till att motverka kladdet. Små krustader eller andra smarta ätbara uppläggningsskålar är också fiffigt. Mingelmat kan serveras i glas eller plastglas, eller varför inte som en liten munsbit direkt på en sked.

Catering vid större bjudning

Stora sommarfester, jubileumskalas eller kanske ett företagsevent – det finns många stunder då det passar perfekt att anlita catering för buffé i Lund. När du ska anordna ett event är det bra att föra listor på allt som ska göras, inhandlas och förberedas. Något av det första är dock att bestämma vilka som ska bjudas. Om det är en större fest och särskilt om den hålls under sommaren, gäller det att vara tidigt ute med inbjudningskorten eftersom många har planer under sommaren. För bröllop är det bland annat vanligt att skicka ut inbjudningskorten minst sex månader innan, ofta ännu tidigare. När du ska anlita catering i Lund ska du också vara ute i god tid för att säkerställa att företaget har möjlighet att hjälpa till vid just det datum då festen är.

Fixa maten själv

Även om du anlitar catering i Lund kan du själv göra många saker som ger middagsbordet en extra trevlig touch. Till exempel brukar det vara uppskattat att skriva små menylappar som du sätter intill de olika smårätterna. Detta kan också vara bra om någon är allergisk eller liknande då man snabbt ser vad maten innehåller. Om middagen ska vara sittande kan du enkelt själv skapa en festlig dukning utan att lägga alldeles för mycket pengar. Vita dukar på borden ger en mer exklusiv känsla, här går det bra att använda vanliga lakan istället för linnedukar. Beroende på vilken typ av fest det är kan olika sorters dekor passa. För bröllop är det fint att lägga ut rosenblad på borden.

Berätta för cateringfirman

För att cateringfirman ska kunna servera maten i tid är det bra om du vet exakt när gästerna ska äta. Det behövs också framförhållning, kanske 30 minuter så att kökspersonalen ska hinna lägga upp på fat och liknande. Var också tydlig med att berätta om du behöver hyra porslin till festen eller om du tillhandahåller det själv. Vid mingelevent brukar det sällan behövas serveringspersonal då gästerna kan ta för sig själva, men vid sittande middagar kan det vara smart att anlita servitriser och servitörer som kan servera middagen. En del firmor erbjuder servering till extra kostnad.

Effektivisera din hemstädning med dessa strategier

Effektivisera din hemstädning med dessa strategier

Hemstädning tar tid. Det kan vara lika påfrestande mentalt som det är fysiskt. En del tycker helt enkelt väldigt illa om att städa. För den som tillhör den gruppen kan det vara särskilt angeläget att effektivisera sina städtekniker. Som tur är, finns det en hel del enkla metoder för det. De hjälper dig att spara tid och att ha ett renare hem. Så hur gör man egentligen?

Ha inte för stora mål

Det är lätt att ha lite för stora mål för sin hemstädning. Din lägenhet behöver inte bli snyggast i Stockholm på en dag – sätt istället mindre mål som är enkla att uppnå, och sätta många av dem. Du kommer sannolikt inte att rensa vinden, tvätta alla fönster och våttorka alla golv på en och samma dag. Avsätt istället en tid för varje aktivitet – och se det som att du har klarat av det.

Småstäda lite – varje dag

Genom att småstäda lite i förbifarten, varje dag, så undviker du ett kaos i slutet av veckan. Passa på att tvätta handfatet när du borstar tänderna, till exempel, och håll garderober och hyllor organiserade medan du hämtar och lämnar saker där.

Ut med det gamla

Det är lätt att samla på sig mängder av prylar över tid. Prylar som man kanske bara har nytta av under en begränsad period. Ett effektivt sätt att göra sig av med dessa är att ta en påse och helt enkelt samla ihop det, och sedan göra dig av med det. Är det saker av värde kan de givetvis säljas, eller kanske skänkas bort. Det kan handla om leksaker som barnen inte använder längre, hushållsattiraljer som står och dammar eller kläder som knappast befinner sig särskilt ofta utanför garderoben.

Hemmet kommer givetvis att kännas mindre stökigt efter detta. Den stora fördelen är dock att framtida hemstädning blir betydligt enklare att genomföra. Dessutom frigörs förvaring och utrymme att slappna av i.

Anlita en firma

Med RUT-avdraget behöver det faktiskt inte bli särskilt dyrt att anlita en städfirma. Testa att söka på fraser som ”Hemstädning i Stockholm” och jämför de firmor som kommer upp i sökresultaten. Många har förmånliga erbjudanden för nya kunder. Testar du att söka på till exempel ”Hemstädning Stockholm erbjudande” eller liknande, så är chansen stor att du hittar städning till ett bra pris.

Konferens i slottsmiljö

Anrika platser tenderar att locka besökare oavsett var i landet man befinner sig. Slott, herresäten och områden som bär på en intressant historia är därför vanliga inom konferens. Förvisso kan man smidigare åka till en konferensanläggning som finns inne i stan, men en sådan kan inte erbjuda stillheten och den historiska aspekten som går att finna på Engsholms slott eller andra liknande platser. För att kunna fokusera på verksamheten och de uppgifter man är där för att hantera, är det viktigt att man får arbeta ostört. Det är få platser som är så bra i dessa syften som konferensanläggningar i anslutning till slott och natur!

Planera konferens på Engsholms slott

Som alltid när man skall bjuda in till konferens bör man vara noga i förberedelserna. Om man inte redan tidigare har ett upplägg för sina möten, kan det vara en god idé att bygga en struktur att återanvända. Det minimerar arbetet inför varje större möte och ger deltagare en möjlighet att förbereda sig på rätt sätt. Någonting man ofta missar är att man skall kunna följa upp konferensens resultat i efterhand. Har man inte några tydliga mål, går det inte heller att säkerställa effekten.

Att planera en konferens på Engsholms slott skiljer sig inte från konferensplaneringar annorstädes. Även om platsen är unik är det under möten som den viktiga informationen läggs fram. Vad man vinner på när det gäller konferensplatsen, är att deltagare ges en möjlighet att reflektera och hitta lösningar i en miljö som är neutral och som bjuder in till kontemplation. Kanske är detta en av orsakerna som ligger bakom det stora intresset för slott och herrgårdar när det kommer till möten och företagsamhet?

Mat och smakliga råvaror

Om det är någonting man ofta kan förknippa med professionella konferenser, är det maten! Det går inte att servera enklast tänkbara när man vill visa uppskattning. Engsholm slott har en lång tradition av matlagning och kan visa på diverse utmärkelser och vitsord. Här kan man förvissa sig om att man kommer att få mat som även är till belåtenhet för en gourmand! Som alltid bör man i förväg fundera över hur man skall göra med dryck. Vanligt är att deltagare får stå för denna del av notan själva. Orsakerna handlar bland annat om vad man får erbjuda som arbetsgivare till personal. Dock kan man alltid välja att bjuda även här.

Så hanterar du nervositet inför en presentation

Så hanterar du nervositet inför en presentation

Kanske har du slipat på din presentationsteknik och själva presentationen i veckor. Oavsett hur väl förberedd man är, kan det vara svårt att inte bli för nervös när själva presentationen ska hållas. Även rutinerade föreläsare och talare kan känna ganska stor nervositet innan man kliver upp på scenen. Det är inget konstigt eller onaturligt, utan är en vanlig mänsklig reaktion.

Att vara nervös innebär helt enkelt att du är mån om att presentationen ska bli bra. Utan nervositet finns risken att man inte tänker igenom talet så noggrant som krävs, och att man kanske inte slipar på sin presentationsteknik tillräckligt mycket. Man behöver acceptera nervositeten, och inse att det faktiskt ofta är en bra sak. Den får din kropp att pumpa ut adrenalin, vilket i sin tur gör att du tänker snabbare, pratar tydligare och får lättare att visa entusiasm – alla är saker som är bra att få lyssnarna att ta till sig av ditt budskap.

Någonting annat som är bra att känna till är attdin presentation och din presentationsteknik troligen inte kommer vara perfekt. Ingen håller ett tal helt perfekt, och det lär inte du heller göra. Nervositet kommer ofta från en rädsla av att inte sköta allting till punkt och pricka. Istället för att sträva efter en perfekt och polerad presentationsteknik, är det bättre att helt enkelt försöka vara dig själv. Det är sannolikt det som din publik skulle uppskatta mest.

Först och främst behöver du se till att du har auktoritet att tala om ämnet. Ska du föreläsa om någonting bör du ha god erfarenhet, kunskap eller åtminstone en unik infallsvinkel.

Slutligen är det bra att andas med magen, snarare än med bröstkorgen.Att andas med magen lugnar ned dig och mildrar nervositeten. Ta ett par djupa andetag innan presentationen. Medan du andas in säger du ”jag är” för dig själv. När du andas ut säger du ”avslappnad”. Fortsätt att även under presentationen andas med magen. Det hjälper dig att hålla en röd tråd och att mildra den värsta nervositeten. Samtidigt blir du tillräckligt lugn för att komma ihåg den presentationsteknik som du har övat in.

Det finns många tips och tricks för att förbättra din presentationsteknik och här kan läsa vidare.

Tips för bättre konferenser och möten

För den som inte jobbar professionellt med konferensbokning och arrangemang av större möten, är det en tung uppgift att planera event för verksamheten. Det finns otaliga faktorer som bör vägas in för att man skall nå den effekt man eftersträvar! Samtidigt kan enkla förändringar i planering och uppföljning göra konferensvistelsen till en effektiv och bra satsning.

Åtskilliga resurser finns att hitta på internet för den som vill ge sig in i konferensplaneringen och man kan enkelt få grepp om de mest fundamentala komponenterna för att nå resultat. Det kan handla om att börja tänka i nya banor och se önskad effekt istället för att fokusera på nöje, om detta inte är fokus för vistelsen. Naturligtvis skall nöje och upplevelser ingå i konceptet men att börja i denna del av skalan kan innebära att man tappar styrfart och resultat.

Hitta rätt källor till bra info

Fakta om konferensupplägg och konferenslokaler står att finna i hundratal och tusental. Dock är det inte alltid man får ut det man vill av att ögna igenom de många webbplatserna om mötesstrukturer. Kanske är det allt för riktad information, eller fokuserat på ett visst område som inte är aktuellt för verksamheten. Att hitta geografiskt relevant information är fullt möjligt men man bör då vara specifik i sina sökningar. Flertalet sammanställningar för konferenseffektivitet finns att hitta om man söker via Google. Denna artikel om konferens i Stockholm är en bra informationskälla som tar upp allt ifrån mötesaktörer till bokningsagenter ifall Stockholm är orten ni beslutat er om att åka till.

Ytterligare tips som kan vara av intresse är artiklar som tar upp de olika områden som rör konferensvistelser och aktiviteter för möten och relationer. Via mötesbetonade hemsidor kan man finna det mesta man söker. För generell information som rör både Stockholm, andra städer och även aktivitetsområden är designbybond utmärkt! Via denna webbplats finns åtskilligt matnyttigt både för den som inte bokat konferens och för den som har större kompetens.