Så bygger du ut ditt hemlarm

Så bygger du ut ditt hemlarm

Ett hemlarm kan bestå av en rad olika säkerhetsprodukter. Grunden är basenheten och inbrottslarm. Många har även övervakningskamera med rörelseindikator. Men det finns även en rad olika tillägg som skapar ytterligare säkerhet.

Vattendetektor

En vattendetektor kan kopplas in för att snabbt upptäcka vattenläckage. Den kan exempelvis placeras under en vask eller vid kritiska rördragningar. Om det kommer ut väta som droppar ner på detektorn känns detta av och ett larm utlöses.

Via ett hemlarm kan denna vattendetektor kopplas samman med andra larmenheter vilket innebär att larmoperatörer får information om eventuell skada i vattenledningarna. Husägaren kan kontaktas via telefon och nås de inte, eller inte kan ta sig hem, kan väktare åka ut för att göra akuta åtgärder.

Med vattendetektor kan därmed vattenskador minimeras vid mindre läckage som på sikt kan skapa mycket stora ekonomiska kostnader.

Strömbrytare som styrs via hemlarmet app

Sätt i strömbrytaren (ser ut som en timer) i vägguttaget och sedan valfri elektrisk enhet i dess uttag. På detta sätt kan strömbrytaren styras direkt via den app som följer med hemlarmet. Varje enhet har ett specifikt namn och därmed kan den slås på, slås av eller sättas in i timerfunktion.

Dessa använder många som säkerhetsströmbrytare mellan exempelvis kaffekokaren och väggen. Slogs kaffebryggaren verkligen av när familjen lämnade hemmet? Det är bara att gå in i appen och bryta strömmen till bryggaren och större trygghet skapas.

Utomhussiren

Sirenen är ett grundelement i ett hemlarm. Men hur mycket hjälper det om huset står ett 100-tal meter från närmsta granne eller om väggarna är kraftigt isolerade så det inte hörs ut? Koppla på en utomhussiren för att påkalla på uppmärksamheten. Inte ett tillval som passar i alla boendemiljöer men som är ett måste i andra.

Vilket hemlarm behöver du?

  • Väktarutryckning? – För ökad säkerhet och snabbare hjälp.
  • Vattenlarm? – Få larm om vattenskada uppstår där larmet finns.
  • Vem får information? Ska enbart du få sms eller flera i familjen vid larm?
  • Barnvänligt? Hur kan barnen hantera larmet utan att obehöriga kan utnyttja detta?
  • Installation? Vill du installera själv och spara pengar eller ska installatör göra det för 100 % säkerhet.
  • Utomhussäkerhet? – Garage, förråd, trappuppgång eller lekhörnan i trädgården? Vad ska kameror bevaka och vad ska larmas?
  • Produktsäkerhet? – Behöver ytterligare säkerhet skapas för extra värdefulla föremål som tavlor och smycken?