Så bygger du ut ditt hemlarm

Så bygger du ut ditt hemlarm

Ett hemlarm kan bestå av en rad olika säkerhetsprodukter. Grunden är basenheten och inbrottslarm. Många har även övervakningskamera med rörelseindikator. Men det finns även en rad olika tillägg som skapar ytterligare säkerhet.

Vattendetektor

En vattendetektor kan kopplas in för att snabbt upptäcka vattenläckage. Den kan exempelvis placeras under en vask eller vid kritiska rördragningar. Om det kommer ut väta som droppar ner på detektorn känns detta av och ett larm utlöses.

Via ett hemlarm kan denna vattendetektor kopplas samman med andra larmenheter vilket innebär att larmoperatörer får information om eventuell skada i vattenledningarna. Husägaren kan kontaktas via telefon och nås de inte, eller inte kan ta sig hem, kan väktare åka ut för att göra akuta åtgärder.

Med vattendetektor kan därmed vattenskador minimeras vid mindre läckage som på sikt kan skapa mycket stora ekonomiska kostnader.

Strömbrytare som styrs via hemlarmet app

Sätt i strömbrytaren (ser ut som en timer) i vägguttaget och sedan valfri elektrisk enhet i dess uttag. På detta sätt kan strömbrytaren styras direkt via den app som följer med hemlarmet. Varje enhet har ett specifikt namn och därmed kan den slås på, slås av eller sättas in i timerfunktion.

Dessa använder många som säkerhetsströmbrytare mellan exempelvis kaffekokaren och väggen. Slogs kaffebryggaren verkligen av när familjen lämnade hemmet? Det är bara att gå in i appen och bryta strömmen till bryggaren och större trygghet skapas.

Utomhussiren

Sirenen är ett grundelement i ett hemlarm. Men hur mycket hjälper det om huset står ett 100-tal meter från närmsta granne eller om väggarna är kraftigt isolerade så det inte hörs ut? Koppla på en utomhussiren för att påkalla på uppmärksamheten. Inte ett tillval som passar i alla boendemiljöer men som är ett måste i andra.

Vilket hemlarm behöver du?

  • Väktarutryckning? – För ökad säkerhet och snabbare hjälp.
  • Vattenlarm? – Få larm om vattenskada uppstår där larmet finns.
  • Vem får information? Ska enbart du få sms eller flera i familjen vid larm?
  • Barnvänligt? Hur kan barnen hantera larmet utan att obehöriga kan utnyttja detta?
  • Installation? Vill du installera själv och spara pengar eller ska installatör göra det för 100 % säkerhet.
  • Utomhussäkerhet? – Garage, förråd, trappuppgång eller lekhörnan i trädgården? Vad ska kameror bevaka och vad ska larmas?
  • Produktsäkerhet? – Behöver ytterligare säkerhet skapas för extra värdefulla föremål som tavlor och smycken?

Företagslarm för alla typer av företag

Företagslarm för alla typer av företag

Ett företagslarm måste uppfylla många kriterier för att vara bra och säkert. På dagens marknad är många företag kopplade till en larmcentral som bevakas dygnet runt och som är erfarna för att hantera alla de situationer som kan uppstå på ditt företag.

Idag finns det massor av företagslarm för dig som vill ha ett larm på ditt företag. Oavsett om du driver en restaurang, en butik eller har ett kontor så kommer ett företag att öka tryggheten på arbetsplatsen samt att minska kostnader i det långa loppet. Idag är det flesta företagslarm kopplade till en larmcentral som du kan nå dygnet runt. Detta är en säkerhet för dig som företagare, men även för dina anställda. Om du driver en verksamhet där dina anställda är extra utsatta, till exempel för att de hanterar värdefulla saker eller stora mängder pengar, så innebär ett företagslarm en extra trygghet för dina anställda. Många butiker eller restauranger som har öppet sent på kvällen eller under natten uppskattar även ett företagslarm för den extra trygghet som det skänker.

Moderna företagslarm anpassade för ditt företag

Idag finns det företagslarm där det ingår fria väktarutryckningar. Det betyder att du som företagare inte behöver vara orolig för att dina anställda av misstag ska räka aktivera larmet när de larmar på eller av, eftersom en eventuell väktarutryckning inte kommer innebära merkostnader för dig. Många företag som erbjuder företagslarm finns på plats i stora delar av landet. Det betyder att du som har ett företag på en liten ort kan vara säker på att det finns väktare som kan rycka ut även fast du inte befinner dig i en storstad. Många av dessa typer av företagslarm har en fast månadskostnad. Det betyder att du vet vad dina kostnader blir, inga merkostnader tillkommer. I dessa företagslarm ingår ofta allt. En professionell installatör kommer och sätter upp larmet åt dig. Sedan ingår även regelbunden service och kundservice. När du tittar på ett företagslarm kan du kika lite extra på vad som gäller när det handlar om bindningstid. Du kanske föredrar att inte ha bindningstid så att du kan säga upp ditt företagslarm om du inte är nöjd.

Tre tips på annorlunda barnkalas utanför hemmet

Att arrangera barnkalas kan vara både klurigt och roligt. Hur roligt det än är undviker man som förälder gärna kaoset som uppstår i hemmet i samband med kalas och därför tänkte vi här tipsa om några annorlunda varianter man kan arrangera utanför hemmets väggar. Här finner du något som passar för alla åldrar och plånböcker.

Bowling- och tårtkalas

Dom flesta bowlinghallar erbjuder barnkalas och detta är något som brukar vara väldigt uppskattat bland barnen. Att dela in sig i lag och tävla mot varandra ger en rolig aktivitet där dom dessutom får göra av med lite energi.

I en del hallar kan man köpa ett helt paket med mat och fika och i andra är det tillåtet att själv ta med sig tårta och annat ätbart. Man spelar vanligtvis i en timme och sedan sätter man sig vid det dukade kalasbordet en stund. Det blir kort och intensivt – perfekt för föräldrarna.

Håll till utomhus

En billig variant av ett barnkalas utanför hemmet är att helt enkelt hålla till utomhus någonstans. Träffas vid en pulkabacke – lek och grilla korv tillsammans om årstiden är rätt. Eller varför inte träffas vid isrinken för att åka skridskor?

Under sommarhalvåret är det lättare att låta fantasin flöda, där skattjakt, picknick och hinderbana är några roliga förslag på vad man kan hitta på. Det enda man ska tänka på när man anordnar ett barnkalas utomhus är att inte hålla till nära vatten. Att ses på en badstrand för lek och bus kan vara riskfyllt om man ansvarar för många barn samtidigt.

VR-upplevelse

För lite större barn är ett klassiskt barnkalas med tårta och fiskedamm kanske inte aktuellt längre utan det krävs en större utmaning än så för att imponera. Ett roligt tips är att ta barnen till upplevelsecentrat VREX där dom själva agerar huvudpersonerna i ett spel. Man kan både se och prata med varandra under hela upplevelsen vilket såklart gör det hela extra roligt och spännande.

Med VR-glasögon och annan utrustning spelar man spelet i ett virtuellt landskap på hela 300 kvm. VREX ligger i Bromma men det finns liknande upplevelsehallar runt om i hela landet. Det blir ett spännande äventyr för både stora och små och det blir garanterat ett lyckat barnkalas.

Snabba tips inför UGL

Bland ledarskapsutbildningar står UGL högt i kurs. Det är Försvarshögskolan som ansvarar för utvecklingen av den, och den är tillgänglig över hela landet. Du behöver inte ta dig till exempelvis Stockholm (Stockholm är ett vanligt resmål för den som ska på ledarskapsutbildning), utan kan säkerligen göra den närmare dig om du bor i en mindre eller medelstor stad.

Erfarna handledare har vid flera tillfällen delat med sig av olika tips. Här kommer några exempel på vad som kan vara bra att med sig inför nästa Uglkurs.

Släpp jobbet så mycket det går

Att ”släppa jobbet” är något som bör tas på allvar inför kursen. Det är ett bra, men kort, tillfälle att se till att jobba med sin personliga utveckling. Stäng av mobilen, eller lämna kvar den vid nattduksbordet om du vet att du kommer ha svårt för att hålla fingrarna borta. Är det något väldigt brådskande och viktigt kan du givetvis kolla mailen eller liknande – men gör det bara under kursens pauser.

Må så bra som möjligt

Har du mycket som pågår i karriären eller privat, kan det vara klokt att överväga att genomföra din Uglkurs vid ett senare tillfälle, om det är möjligt. Under kursens gång kan du komma att få ganska omvälvande insikter om dig, och har du mycket känslomässigt att bearbeta redan, så kan det vara svårt att ta till sig de nya insikterna.

Gör din egen tolkning – men var varsam

Under en Uglkurs bör du lyssna aktivt. Gå inte in med inställningen att du redan vet eller kan. Kursen handlar till stor del om att finna nya insikter och idéer. Lyssna aktivt och försök förstå – lägg inte in för mycket av dina egna tolkningar i det som sägs, försök istället att ha ett öppet sinne. Det är bara med ett öppet sinne som du kan vinna nya insikter och tankar.

Förvalta och vårda dina nya insikter

Efter att ha gått kursen, och förhoppningsvis tillskansat dig en hel del nya kunskaper, kan det vara klokt att försöka vårda dem så gott det går. Håll gärna kontakt med någon som själv gått tidigare Uglkurs alternativt någon annan sådan utbildning. Optimalt är kanske någon från Stockholm om du också kommer där ifrån – genom att ha en sådan person i samma stad, kan ni till och med träffas på regelbunden basis.

Mingelmat gör succé på festen

Mingelmat finns i mängder av utföranden, men gemensamt för mingelmat är att det ska vara mat som det går att mingla med. Det vill säga den ska helst gå att äta med händerna och inte kladda ner dina gäster allt för mycket. Här kommer några uppslag för festen.

Mingelmat! Detta otroligt festliga och fyllda bord av olika små saker att tugga på. Mingelmat höjer stämningen på de flesta festliga tillställningar och ger alltid uppslag till samtalsämnen gästerna emellan.

Många olika teman att välja mellan

Snittar, snacks, spett, tapas, tilltugg, plockmat, dippar, röror och ost och charkbrickor. Inom området mingelmat finns inga gränser. Ett bra sätt att börja spåna kring teman för mingelmat på din fest är att tänka årstid. Är det sommar så bäddar det för många olika festliga och spännande alternativ. Mingelmat med svalkande tema. Kall gaspacho, ceviche eller en klassisk liten skagentoast. Bara fantasin sätter gränserna. Smörgåstårta som är upplag i små portioner kommer att göra vilken gäst som helst på bra humör.

Den trendiga ost och charkbrickan

Kanske har du sett trenden på instagram eller andra sociala medier med dessa stora och väl dekorerande brickor fyllda av ost, chark och vackra tillbehör. Perfekt mingelmat som nästan är som ett konstverk som definitivt kommer att imponera på dina gäster. Fyll din ost och charkbricka med olika slags ostar och kallskuret och fyll sedan på med kex, grönsaker och frukter och bär. Välj gärna vackra färger, lägg några björnbär i hörnet och fyll på med färska fikon skurna i hälften och klarröda cocktailtomater. Den här brickan kommer att bli succé bland gästerna.

Motverka kladdig mingelmat

En viktig funktion som bra mingelmat bör ha är den ska vara lättplockad, det vill säga den ska kunna ätas enkelt med händerna, utan att kladda ner dina gäster. För att din mingelmat ska uppfylla detta kriterium behöver den vara smart upplagd. Tandpetare är ett mycket bra klassiskt redskap som hjälper till att motverka kladdet. Små krustader eller andra smarta ätbara uppläggningsskålar är också fiffigt. Mingelmat kan serveras i glas eller plastglas, eller varför inte som en liten munsbit direkt på en sked.

Catering vid större bjudning

Stora sommarfester, jubileumskalas eller kanske ett företagsevent – det finns många stunder då det passar perfekt att anlita catering för buffé i Lund. När du ska anordna ett event är det bra att föra listor på allt som ska göras, inhandlas och förberedas. Något av det första är dock att bestämma vilka som ska bjudas. Om det är en större fest och särskilt om den hålls under sommaren, gäller det att vara tidigt ute med inbjudningskorten eftersom många har planer under sommaren. För bröllop är det bland annat vanligt att skicka ut inbjudningskorten minst sex månader innan, ofta ännu tidigare. När du ska anlita catering i Lund ska du också vara ute i god tid för att säkerställa att företaget har möjlighet att hjälpa till vid just det datum då festen är.

Fixa maten själv

Även om du anlitar catering i Lund kan du själv göra många saker som ger middagsbordet en extra trevlig touch. Till exempel brukar det vara uppskattat att skriva små menylappar som du sätter intill de olika smårätterna. Detta kan också vara bra om någon är allergisk eller liknande då man snabbt ser vad maten innehåller. Om middagen ska vara sittande kan du enkelt själv skapa en festlig dukning utan att lägga alldeles för mycket pengar. Vita dukar på borden ger en mer exklusiv känsla, här går det bra att använda vanliga lakan istället för linnedukar. Beroende på vilken typ av fest det är kan olika sorters dekor passa. För bröllop är det fint att lägga ut rosenblad på borden.

Berätta för cateringfirman

För att cateringfirman ska kunna servera maten i tid är det bra om du vet exakt när gästerna ska äta. Det behövs också framförhållning, kanske 30 minuter så att kökspersonalen ska hinna lägga upp på fat och liknande. Var också tydlig med att berätta om du behöver hyra porslin till festen eller om du tillhandahåller det själv. Vid mingelevent brukar det sällan behövas serveringspersonal då gästerna kan ta för sig själva, men vid sittande middagar kan det vara smart att anlita servitriser och servitörer som kan servera middagen. En del firmor erbjuder servering till extra kostnad.

Effektivisera din hemstädning med dessa strategier

Effektivisera din hemstädning med dessa strategier

Hemstädning tar tid. Det kan vara lika påfrestande mentalt som det är fysiskt. En del tycker helt enkelt väldigt illa om att städa. För den som tillhör den gruppen kan det vara särskilt angeläget att effektivisera sina städtekniker. Som tur är, finns det en hel del enkla metoder för det. De hjälper dig att spara tid och att ha ett renare hem. Så hur gör man egentligen?

Ha inte för stora mål

Det är lätt att ha lite för stora mål för sin hemstädning. Din lägenhet behöver inte bli snyggast i Stockholm på en dag – sätt istället mindre mål som är enkla att uppnå, och sätta många av dem. Du kommer sannolikt inte att rensa vinden, tvätta alla fönster och våttorka alla golv på en och samma dag. Avsätt istället en tid för varje aktivitet – och se det som att du har klarat av det.

Småstäda lite – varje dag

Genom att småstäda lite i förbifarten, varje dag, så undviker du ett kaos i slutet av veckan. Passa på att tvätta handfatet när du borstar tänderna, till exempel, och håll garderober och hyllor organiserade medan du hämtar och lämnar saker där.

Ut med det gamla

Det är lätt att samla på sig mängder av prylar över tid. Prylar som man kanske bara har nytta av under en begränsad period. Ett effektivt sätt att göra sig av med dessa är att ta en påse och helt enkelt samla ihop det, och sedan göra dig av med det. Är det saker av värde kan de givetvis säljas, eller kanske skänkas bort. Det kan handla om leksaker som barnen inte använder längre, hushållsattiraljer som står och dammar eller kläder som knappast befinner sig särskilt ofta utanför garderoben.

Hemmet kommer givetvis att kännas mindre stökigt efter detta. Den stora fördelen är dock att framtida hemstädning blir betydligt enklare att genomföra. Dessutom frigörs förvaring och utrymme att slappna av i.

Anlita en firma

Med RUT-avdraget behöver det faktiskt inte bli särskilt dyrt att anlita en städfirma. Testa att söka på fraser som ”Hemstädning i Stockholm” och jämför de firmor som kommer upp i sökresultaten. Många har förmånliga erbjudanden för nya kunder. Testar du att söka på till exempel ”Hemstädning Stockholm erbjudande” eller liknande, så är chansen stor att du hittar städning till ett bra pris.

Konferens i slottsmiljö

Anrika platser tenderar att locka besökare oavsett var i landet man befinner sig. Slott, herresäten och områden som bär på en intressant historia är därför vanliga inom konferens. Förvisso kan man smidigare åka till en konferensanläggning som finns inne i stan, men en sådan kan inte erbjuda stillheten och den historiska aspekten som går att finna på Engsholms slott eller andra liknande platser. För att kunna fokusera på verksamheten och de uppgifter man är där för att hantera, är det viktigt att man får arbeta ostört. Det är få platser som är så bra i dessa syften som konferensanläggningar i anslutning till slott och natur!

Planera konferens på Engsholms slott

Som alltid när man skall bjuda in till konferens bör man vara noga i förberedelserna. Om man inte redan tidigare har ett upplägg för sina möten, kan det vara en god idé att bygga en struktur att återanvända. Det minimerar arbetet inför varje större möte och ger deltagare en möjlighet att förbereda sig på rätt sätt. Någonting man ofta missar är att man skall kunna följa upp konferensens resultat i efterhand. Har man inte några tydliga mål, går det inte heller att säkerställa effekten.

Att planera en konferens på Engsholms slott skiljer sig inte från konferensplaneringar annorstädes. Även om platsen är unik är det under möten som den viktiga informationen läggs fram. Vad man vinner på när det gäller konferensplatsen, är att deltagare ges en möjlighet att reflektera och hitta lösningar i en miljö som är neutral och som bjuder in till kontemplation. Kanske är detta en av orsakerna som ligger bakom det stora intresset för slott och herrgårdar när det kommer till möten och företagsamhet?

Mat och smakliga råvaror

Om det är någonting man ofta kan förknippa med professionella konferenser, är det maten! Det går inte att servera enklast tänkbara när man vill visa uppskattning. Engsholm slott har en lång tradition av matlagning och kan visa på diverse utmärkelser och vitsord. Här kan man förvissa sig om att man kommer att få mat som även är till belåtenhet för en gourmand! Som alltid bör man i förväg fundera över hur man skall göra med dryck. Vanligt är att deltagare får stå för denna del av notan själva. Orsakerna handlar bland annat om vad man får erbjuda som arbetsgivare till personal. Dock kan man alltid välja att bjuda även här.

Så hanterar du nervositet inför en presentation

Så hanterar du nervositet inför en presentation

Kanske har du slipat på din presentationsteknik och själva presentationen i veckor. Oavsett hur väl förberedd man är, kan det vara svårt att inte bli för nervös när själva presentationen ska hållas. Även rutinerade föreläsare och talare kan känna ganska stor nervositet innan man kliver upp på scenen. Det är inget konstigt eller onaturligt, utan är en vanlig mänsklig reaktion.

Att vara nervös innebär helt enkelt att du är mån om att presentationen ska bli bra. Utan nervositet finns risken att man inte tänker igenom talet så noggrant som krävs, och att man kanske inte slipar på sin presentationsteknik tillräckligt mycket. Man behöver acceptera nervositeten, och inse att det faktiskt ofta är en bra sak. Den får din kropp att pumpa ut adrenalin, vilket i sin tur gör att du tänker snabbare, pratar tydligare och får lättare att visa entusiasm – alla är saker som är bra att få lyssnarna att ta till sig av ditt budskap.

Någonting annat som är bra att känna till är attdin presentation och din presentationsteknik troligen inte kommer vara perfekt. Ingen håller ett tal helt perfekt, och det lär inte du heller göra. Nervositet kommer ofta från en rädsla av att inte sköta allting till punkt och pricka. Istället för att sträva efter en perfekt och polerad presentationsteknik, är det bättre att helt enkelt försöka vara dig själv. Det är sannolikt det som din publik skulle uppskatta mest.

Först och främst behöver du se till att du har auktoritet att tala om ämnet. Ska du föreläsa om någonting bör du ha god erfarenhet, kunskap eller åtminstone en unik infallsvinkel.

Slutligen är det bra att andas med magen, snarare än med bröstkorgen.Att andas med magen lugnar ned dig och mildrar nervositeten. Ta ett par djupa andetag innan presentationen. Medan du andas in säger du ”jag är” för dig själv. När du andas ut säger du ”avslappnad”. Fortsätt att även under presentationen andas med magen. Det hjälper dig att hålla en röd tråd och att mildra den värsta nervositeten. Samtidigt blir du tillräckligt lugn för att komma ihåg den presentationsteknik som du har övat in.

Det finns många tips och tricks för att förbättra din presentationsteknik och här kan läsa vidare.

Tips för bättre konferenser och möten

För den som inte jobbar professionellt med konferensbokning och arrangemang av större möten, är det en tung uppgift att planera event för verksamheten. Det finns otaliga faktorer som bör vägas in för att man skall nå den effekt man eftersträvar! Samtidigt kan enkla förändringar i planering och uppföljning göra konferensvistelsen till en effektiv och bra satsning.

Åtskilliga resurser finns att hitta på internet för den som vill ge sig in i konferensplaneringen och man kan enkelt få grepp om de mest fundamentala komponenterna för att nå resultat. Det kan handla om att börja tänka i nya banor och se önskad effekt istället för att fokusera på nöje, om detta inte är fokus för vistelsen. Naturligtvis skall nöje och upplevelser ingå i konceptet men att börja i denna del av skalan kan innebära att man tappar styrfart och resultat.

Hitta rätt källor till bra info

Fakta om konferensupplägg och konferenslokaler står att finna i hundratal och tusental. Dock är det inte alltid man får ut det man vill av att ögna igenom de många webbplatserna om mötesstrukturer. Kanske är det allt för riktad information, eller fokuserat på ett visst område som inte är aktuellt för verksamheten. Att hitta geografiskt relevant information är fullt möjligt men man bör då vara specifik i sina sökningar. Flertalet sammanställningar för konferenseffektivitet finns att hitta om man söker via Google. Denna artikel om konferens i Stockholm är en bra informationskälla som tar upp allt ifrån mötesaktörer till bokningsagenter ifall Stockholm är orten ni beslutat er om att åka till.

Ytterligare tips som kan vara av intresse är artiklar som tar upp de olika områden som rör konferensvistelser och aktiviteter för möten och relationer. Via mötesbetonade hemsidor kan man finna det mesta man söker. För generell information som rör både Stockholm, andra städer och även aktivitetsområden är designbybond utmärkt! Via denna webbplats finns åtskilligt matnyttigt både för den som inte bokat konferens och för den som har större kompetens.