Snabba tips inför UGL

Bland ledarskapsutbildningar står UGL högt i kurs. Det är Försvarshögskolan som ansvarar för utvecklingen av den, och den är tillgänglig över hela landet. Du behöver inte ta dig till exempelvis Stockholm (Stockholm är ett vanligt resmål för den som ska på ledarskapsutbildning), utan kan säkerligen göra den närmare dig om du bor i en mindre eller medelstor stad.

Erfarna handledare har vid flera tillfällen delat med sig av olika tips. Här kommer några exempel på vad som kan vara bra att med sig inför nästa Uglkurs.

Släpp jobbet så mycket det går

Att ”släppa jobbet” är något som bör tas på allvar inför kursen. Det är ett bra, men kort, tillfälle att se till att jobba med sin personliga utveckling. Stäng av mobilen, eller lämna kvar den vid nattduksbordet om du vet att du kommer ha svårt för att hålla fingrarna borta. Är det något väldigt brådskande och viktigt kan du givetvis kolla mailen eller liknande – men gör det bara under kursens pauser.

Må så bra som möjligt

Har du mycket som pågår i karriären eller privat, kan det vara klokt att överväga att genomföra din Uglkurs vid ett senare tillfälle, om det är möjligt. Under kursens gång kan du komma att få ganska omvälvande insikter om dig, och har du mycket känslomässigt att bearbeta redan, så kan det vara svårt att ta till sig de nya insikterna.

Gör din egen tolkning – men var varsam

Under en Uglkurs bör du lyssna aktivt. Gå inte in med inställningen att du redan vet eller kan. Kursen handlar till stor del om att finna nya insikter och idéer. Lyssna aktivt och försök förstå – lägg inte in för mycket av dina egna tolkningar i det som sägs, försök istället att ha ett öppet sinne. Det är bara med ett öppet sinne som du kan vinna nya insikter och tankar.

Förvalta och vårda dina nya insikter

Efter att ha gått kursen, och förhoppningsvis tillskansat dig en hel del nya kunskaper, kan det vara klokt att försöka vårda dem så gott det går. Håll gärna kontakt med någon som själv gått tidigare Uglkurs alternativt någon annan sådan utbildning. Optimalt är kanske någon från Stockholm om du också kommer där ifrån – genom att ha en sådan person i samma stad, kan ni till och med träffas på regelbunden basis.