Så hanterar du nervositet inför en presentation

Så hanterar du nervositet inför en presentation

Kanske har du slipat på din presentationsteknik och själva presentationen i veckor. Oavsett hur väl förberedd man är, kan det vara svårt att inte bli för nervös när själva presentationen ska hållas. Även rutinerade föreläsare och talare kan känna ganska stor nervositet innan man kliver upp på scenen. Det är inget konstigt eller onaturligt, utan är en vanlig mänsklig reaktion.

Att vara nervös innebär helt enkelt att du är mån om att presentationen ska bli bra. Utan nervositet finns risken att man inte tänker igenom talet så noggrant som krävs, och att man kanske inte slipar på sin presentationsteknik tillräckligt mycket. Man behöver acceptera nervositeten, och inse att det faktiskt ofta är en bra sak. Den får din kropp att pumpa ut adrenalin, vilket i sin tur gör att du tänker snabbare, pratar tydligare och får lättare att visa entusiasm – alla är saker som är bra att få lyssnarna att ta till sig av ditt budskap.

Någonting annat som är bra att känna till är attdin presentation och din presentationsteknik troligen inte kommer vara perfekt. Ingen håller ett tal helt perfekt, och det lär inte du heller göra. Nervositet kommer ofta från en rädsla av att inte sköta allting till punkt och pricka. Istället för att sträva efter en perfekt och polerad presentationsteknik, är det bättre att helt enkelt försöka vara dig själv. Det är sannolikt det som din publik skulle uppskatta mest.

Först och främst behöver du se till att du har auktoritet att tala om ämnet. Ska du föreläsa om någonting bör du ha god erfarenhet, kunskap eller åtminstone en unik infallsvinkel.

Slutligen är det bra att andas med magen, snarare än med bröstkorgen.Att andas med magen lugnar ned dig och mildrar nervositeten. Ta ett par djupa andetag innan presentationen. Medan du andas in säger du ”jag är” för dig själv. När du andas ut säger du ”avslappnad”. Fortsätt att även under presentationen andas med magen. Det hjälper dig att hålla en röd tråd och att mildra den värsta nervositeten. Samtidigt blir du tillräckligt lugn för att komma ihåg den presentationsteknik som du har övat in.

Det finns många tips och tricks för att förbättra din presentationsteknik och här kan läsa vidare.